جمع‌آوری عجولانه سانتریفیوژ‌ها پیش از اجرای برجام را بررسی می‌کنیم/ گلابی برجام همین دلار ۳۰ هزار تومانی است
کد خبر: ١٦٢٣٤٩ تاریخ انتشار: ٠٧ مهر ١٣٩٩ - ١٦:١١
صفحه نخست » مطالب وسط
جمع‌آوری عجولانه سانتریفیوژ‌ها پیش از اجرای برجام را بررسی می‌کنیم/ گلابی برجام همین دلار ۳۰ هزار تومانی است

رئیس کمیسیون انرژی مجلس در گفت‌وگویی تفصیلی از مکانیسم ماشه و گام‌های کاهشی تعهدات، «جمع‌آوری عجولانه» سانتریفیوژ‌ها پیش از اجرای برجام، انفجار در نطنز، اثرات احتمالی انتخابات آمریکا بر وضعیت ایران و پروژه توریوم سخن گفت.

 گروه پارلمانی خبرگزاری فارس ـ وحید ونایی: فیزیکدان هسته‌ای است و در کارنامه اجرایی‌اش معاون رئیس جمهور و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی وجود دارد.

در حال حاضر 62 سال سن دارد ولی او را شهید زنده حمله تروریستی آذر ۱۳۸۹ می‌شناسند که در یک سو قصد، منتسب به عوامل موساد، در میدان دانشجوی تهران نزدیک دانشگاه شهید بهشتی مجروح شد. 

فریدون عباسی دوانی در حال حاضر نماینده کازرون و رئیس کمیسیون انرژی مجلس یازدهم است.

وی می‌گوید که موافقان برجام اعلام کردند که امضای کری تضمین است اما این سؤال باقی است که کری الان کجاست و اصلاً او چه‌کاره است؛ نمی‌توانیم بگوییم که چون او رفیق ما بوده می‌توانیم دست در جیب یکدیگر کنیم؛‌ امضای کری برای جمهوری اسلامی سند محسوب نمی‌شود.

عباسی می‌افزاید کهگام‌های کاهش تعهدات برجامی ایران مانند راه افتادن بچه‌ها و به زمین افتادن آنها بعد از چند قدم برداشتن است که اصلاً گام نبوده و بسیار ضعیف است و حتی طرف مقابل هم آن را حس نکرد. 

وی می‌گوید که آمریکایی‌ها هم اکنون شرایطی را ندارند که بتوانند با ایران بجنگند زیرا آنها حربه بالاتری به نام تحریم‌ها و فشارها را دارند که مشکلاتی را برای ما در حوزه اقتصادی، حمل و نقل، و تامین غذا و دارو و تحریم کشتیرانی و بانکی به وجود آورده است اما هم اکنون دشمن خیلی زیاد روی بحران‌های داخلی ایران حساب باز می‌کند و این کار را کم هزینه‌تر از جنگ می‌داند.

رئیس کمیسیون انرژی مجلس اظهار می‌دارد که ساماندهی منابع انسانی از نظر آموزش‌های تخصصی و واجدین شرایط جذب و ساماندهی نظام حقوق و دستمزد را مدنظر کمیسیون قرار داده و به دنبال اصلاح آن هستیم و در همین راستا 106 هزار نیروی کارگری تعیین تکلیف و کد کارگاهی اخذ شده است. 

عباسی می‌افزاید که «شاهد فقدان مدیریت منسجم در کشور هستیم» و تاسف می‌خورد که چرا وزیر نفت باید مرتب در معرض حمله قرار گیرد در حالی که بایستی به رئیس‌جمهور حمله شود زیرا او باید انسجام بین وزرا و صندوق و دیگر بخش‌‌های قوه مجریه را ایجاد کند. 

وی می‌گوید که شنیده‌ است برخی اقدامات کاهش فعالیت‌های هسته‌ای ایران پیش از آغاز رسمی برجام انجام شده است لذا دستگاه نظارتی باید به این قضیه وارد شده و مشخص کنند افرادی که قبل از اجرای برجام اقدام به جمع‌آوری تجهیزات هسته‌ای مان کرده و یا حتی ممکن است خیلی از این تجهیزات تخریب شده باشد را شناسایی کنند  و حتما این موضوع در آینده از سوی کمیسیون انرژی مجلس پیگیری خواهد شد. 

 

فارس:‌ در چند روز اخیر شاهد اقدام غیرقانونی یکجانبه آمریکا در بازگشت تحریم‌های ایران با وجود مخالفت اعضای شورای امنیت هستیم؛ آیا این موضوع با برجام ادعایی دولت حسن روحانی تناقض دارد؟

عباسی: ما باید نخست برجام را بشناسیم؛ تعبیر من آن است که برجام به معنای مجازات مجرم است. یعنی موضوعی به نام پرونده هسته‌ای ایران مطرح بوده است. پرونده هسته‌ای ایران از آنجایی شروع شد که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به دلیل گزارشاتی که برخی از اعضای آژانس دادند مسئله‌ای را به نام ابعاد احتمالی نظامی در فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران بوجود آوردند و مدت‌ها ما با این جمله در دولت نهم و دهم مواجه بودیم؛ مسئولان اجرایی کشور نمی‌پذیرفتند و تیم مذاکره کننده ما بحث نظامی را نمی‌پذیرفت و موضوع در همان PMD باقی مانده بود.

***پرونده PMD ایران تبدیل به MD شده

در دولت یازدهم موضوع برعکس شد؛ سال 2015 آژانس بین‌المللی انرژی اتمی گزارشی منتشر کرده و نظرش را در باره ابعاد احتمالی نظامی در فعالیـت‌های هسته‌ای مطرح کرد ولی بعد از آنکه در سال 2011 گزارش شماره 65 آمانو منتشر شد که ریز مسائل نظامی در آن مطرح و البته بعد از مدتی در سال 2014 مجدداً این موضوع را تأیید کرد. 

 

 

این موضوع مقدمه‌ای برای آغاز مذاکرات در دولت‌ یازدهم شد که مسئله PMD تبدیل به MD شده است. یعنی اینکه آژانس نظر خود را بیان کرده است و در حقیقت آژانس با این اقدام خود ایران را از زمره فصل هفتم منشور شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر اینکه این شورا می‌تواند مجوز اقدام نظامی علیه جمهوری اسلامی را صادر کند خارج کرد و در حقیقت در این موضوع تخفیف قائل شده و گفته است که این اطلاعات در حد امکان‌سنجی و مطالعات علمی کار نظامی بوده است.

*** برجام یعنی مجازات مجرم؛ انتظار سیب و گلابی از آن دارید؟

همه فشارهای وارده به جمهوری اسلامی مبنی براینکه بیش از این تعداد سانتریفوژ نداشته باشید، آب سنگین نداشته باشید، راکتور اراک را تعطیل کنید و ... برای آن است که ما را از دستیابی به سلاح دور کنند و در حقیقت این موضوع بهانه آنها است.

زیربنای برجام بر مبنای گزارش آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در سال 2015 است و سپس با قطعنامه 2231 محکم‌کاری شده است و بیانیه 5+1 هم به آن اضافه شده است و حالا ما باید بدانیم که از مجازات یک مجرم چه انتظاری دارید؟ انتظار دارید باغ سیب و گلابی آقای روحانی را به ما دهند که جواب منفی است، چرا که مجازات، مجازات است و قرار است محدودیت اعمال شود. 

فارس: خیلی از کارشناسان و منتقدین به متن برجام و ضعف حقوق ملت ایران در آن ایراد دارند؛ چرا این بی دقتی از سوی تیم مذاکره کننده هسته‌ای صورت گرفته است؟

عباسی: مطمئناً اگر برجام به درستی نوشته نشده باشد و افرادی در مذاکرات شرکت کنند که آنها هم افراد خبره‌ای در مسائل مختلف و حتی در زبان انگلیسی نباشند و معنا و مفهوم کلمات را به درستی درک نکنند و بنا داشته باشند هر طور که شده توافق کنند چه انتظاری دارید؟؛ یک نظریه بر آنها حاکم است که هر طور که شده می‌خواهند توافق کنند.

*** تا انتقاد می‌کنند می‌گویند بهانه را از دست دشمنان گرفتیم

البته منظور ما این نیست که آنها خائن هستند بلکه می‌گوییم آنها معتقد به این نظریه که هستند که هر آنچه دارند مقابل دیگران ب‌گذارند تا صورت مسئله پاک شود. متأسفانه این عده دقت نکردند که کجاهای برجام امکان نقض دارد. مانند همین مکانیسم ماشه که اگر یکی از طرف‌ها شکایت کند تحریم‌ها مجدداً باز می‌گردد لذا کاملاً مشخص است که منطقی حاکم نیست، معلوم نیست تیم مذاکره کننده کشورمان چگونه آن را پذیرفته‌اند که محدودیتی به کشور اعمال شود.

متأسفانه داوطلبانه پروتکل الحاقی را ما بیش از اندازه ای که کشورهای دیگر رعایت می‌کنند اجرایی کردیم، هر چند که عده ای دلیل این کار را گرفتن بهانه از دشمن عنوان کردند. هر بار که به برجام ایراد می‌گیریم و انتقاد می کنیم می‌گویند می خواستیم بهانه را از دست دشمن بگیریم.

*** هزار ساعت مطالعه سعید جلیلی درباره ضعف برجام

اگر هم کسی در سال‌های گذشته به برجام انتقاد و قصد راهنمایی داشت آن را نمی‌پذیرفتند در حالی که سعید جلیلی 12 ساعت ارائه تخصصی در این موضوع در کمیسیون ویژه برجام داشتند و شاید او در حد هزار ساعت وقت گذاشته بود تا گزارش مذکور تهیه شود. آن گزارش موجود و اسلاید‌های آن هم مشخص است. ضمن اینکه ریز مشکلات حقوقی، قانونی، علمی، فنی و ... موجود است، اما متأسفانه گوش شنوایی برای این موضوع وجود نداشت زیرا تفکر حاکم بر دستگاه اجرایی بنای آن داشت که تئوری مقاومت را قبول ندارد ضمن اینکه به دنبال تنش‌زدایی و تکرار اشتباه قبلی است و بر همین مبنا برجام را امضا کرد.

 

 

برخی‌ها می‌گویند طرف مقابل به عهدش وفا نکرد اما چرا باید وفا کند؟ آنها که قسم نخوردند؛ هر چند که موافقین برجام اعلام کردند که امضای کری تضمین است اما این سؤال باقی است که کری الان کجاست و اصلاً او چه‌کاره است؟ نمی‌توانیم بگوییم که چون او رفیق ما بوده می‌توانیم دست در جیب یکدیگر کنیم، در حالیکه امضای کری برای جمهوری اسلامی سند محسوب نمی‌شود.

***اروپا گام‌های کاهش تعهدات برجامی ایران را مسخره کرد

طرف مقابل بدعهدی کرده و مفاد برجام را نقض می‌‌کند؛ در مقابل ما هیچ کاری نمی‌توانیم انجام بدهیم که البته گام‌هایی هم برداشته شده است اما گام‌هایی که برمی‌دارند مانند راه افتادن بچه‌ها و به زمین افتادن آنها بعد از چند قدم برداشتن است و اصلاً گام نبوده و بسیار ضعیف است و حتی طرف مقابل هم آن را حس نکرد؛ حتی موگرینی مسئول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا اعلام کرده ایران اصلاً کاری نکرده که ما بخواهیم پاسخ دهیم؛ او با این واکنش، گام‌های ایران را عملاً مسخره کرده است. 

اصل برجام براساس نظریه تنش‌زدایی بوده که اصلاً اشتباه است چرا که این نظریه می‌گوید همه چیز را بگذار و واگذار کن؛ اروپایی‌ها به همین دلیل زیاده‌خواه شده و مطالبه بیشتری کردند.

فارس: استکبار و غرب هیچگاه اجازه نخواهند داد که ما بتوانیم پیشرفت کنیم؛ قطعا آنان با انقلاب اسلامی مشکل دارند و سعی می‌کنند با حربه‌های مختلف ما را تضعیف کنند؛ این بار برجام را قبول کردیم ولی زیاده‌خواهی‌های آنها تمامی ندارد؛ نظر شما در این باره چیست؟ 

عباسی: غربی‌ها جز اینکه جمهوری اسلامی کل برنامه هسته‌ای خود را کنار بگذارد و از منطقه بیرون بیاید و امکانات موشکی‌اش را حذف کرده و برد آن را کاهش دهد به طوری که حتی به حاشیه جنوبی خلیج فارس نرسد راضی نخواهند شد که البته این خواسته حداقلی آنان است، چرا که آنها به دنبال دست برداشتن ایران از انقلاب اسلامی هستند و بنا دارند تا ما حقوق بشر ساختگی آنها را بپذیریم؛ تبعات بعدی هم آن است که بعد از عقب‌نشینی‌‌ها مطالباتی را مطرح می‌کنند مبنی براینکه باید حقوق زن و حقوق کودک از نگاه غرب را رعایت کرده و حقوق‌ اساسی‌مان را تغییر داده و اصل ولایت فقیه را حذف کرده و قانون اساسی را طبق نظر آنان تغییر دهیم.

*** دشمن همیشه استخوان در گلوی مسلمانان می‌گذارد

جنگی که در اوایل انقلاب به جمهوری اسلامی تحمیل شد را نباید فراموش کنیم جوانانی که این جنگ را ندیده‌اند نباید موضوع را از اذهان پاک کنند. چرا که باید بررسی شود که چرا این جنگ با این وسعت به ما تحمیل شد. این جنگ به خاطر اختلاف بر سر یک آبراه و یا چند کیلومتر زمین نبوده است چون این اختلاف با مذاکره و ارائه سند قابل حل بود و نیاز به جنگ نبود. 

 

 

سال‌ها است امارات درباره جزایر ابوموسی و تنب بزرگ و کوچک بحث دارد در حالی که وارد جنگ با ایران نشده است.

دشمنان برخی اوقات موضوعاتی را برای قرار دادن استخوان در زخم و گلو نگه می‌دارند تا روزی برای آغاز جنگ به کار آید و بهانه‌ای برای آن باشد.

***استکبار به دنبال کودتاهای رسانه‌ای و نظامی علیه انقلاب اسلامی

صدام جنگی گسترده و با وسعتی هزار کیلومتری به راه انداخت و در مرزهای زمینی، هوایی و دریایی با جمهوری اسلامی وارد کارزار جنگ شد؛ او به دنبال سرنگونی جمهوری اسلامی بود که موفق هم نشد.

این موضوع بخشی از شیو‌ه‌های مرسوم در نظام استکباری است که می‌کوشند با کودتاهای رسانه‌ای و نظامی و همچنین تحمیل جنگ انقلابیون و یا دولت‌های انقلابی را از بین ببرند.

ما در ابتدای انقلاب اسلامی در حال تثبیت سیاسی حاکمیت و تثبیت سرزمینی بودیم و هم‌اکنون هم در حال تثبیت علم و فناوری هستیم؛ مطمئناً فشارها نوعی دیگری علیه‌مان خواهد بود که با جنگ تحمیلی سازگاری ندارد و به آن شکل هم نخواهد بود، لذا باید بکوشیم در مجامع سیاسی و یا مجامع بین‌المللی که دست استکبار جهانی است حداکثر استفاده را از آن ظرفیت کرده تا فشار به کشورمان نیاید. 

***بازگشت تحریم‌ها تهدیدی علیه کشورمان نیست

البته این فشارها عوامل داخلی هم دارد و متأسفانه عده‌ای در دستگاه اجرایی هم‌نظر با دشمنان برای فشار علیه جمهوری اسلامی هستند. 

من فعال‌سازی مکانیسم ماشه یا بازگشت تحریم‌ها را تهدیدی علیه کشورمان نمی‌بینم چرا که بنیه دفاعی ما بسیار قوی است؛ خودم شواهدی دارم که بنیه دفاعی ایران قبل از انقلاب و بنیه دفاعی ما در دوران دفاع مقدس با بنیه دفاعی فعلی‌ قابل مقایسه نیست که البته وقتی به ظرفیت‌های داخلی ایران تکیه کردیم وضعیت دفاعی بهتر شد و پیشرفت چشمگیری کردیم.

ما در چند ماهه ابتدای جنگ، زمین را از دست دادیم ولی وقتی انسجام مدیریت پیدا کردیم فتوحات اسلام بیشتر شد و دشمن را عقب راندیم در نهایت ما پیروز جنگ شدیم. هر چند که غرامت جنگی را تا کنون دریافت نکرده‌ایم ولی این غرامت به کویتی‌ها از محل درآمدهای نفت عراق پرداخت می‌شود اما ما تاکنون عایدی از این بابت نداریم. ضمن  اینکه برخی اوقات هم دولت عراق همراهی لازم را با ما ندارد.

مدیریت فرماندهی کل قوا کاری کرد که تجهیزات‌مان با مدیریت فعلی سازگاری پیدا کرد و همین اقدام هوشمندانه موجب دفاع نامتقارن شده است.

فارس: فتنه‌ها اخیر را در کشور که دشمنان برای آن برنامه‌ریزی گسترده کرده بودند و حتی پیاده نظام داشتند را چگونه تحلیل می‌کنید؟ چرا باید بحران‌های داخلی زیاد شود؟ 

عباسی: آمریکایی‌ها هم اکنون شرایطی را ندارند که بتوانند با ایران بجنگند زیرا آنها حربه بالاتری به نام تحریم‌ها و فشارها را دارند که مشکلاتی را برای ما در حوزه اقتصادی، حمل و نقل، و تامین غذا و دارو و تحریم کشتیرانی و بانکی به وجود آورده است.

*** بحران‌های داخلی ایران کم هزینه‌تر از جنگ است

متاسفانه دشمن در داخل کشورمان از برخی جناح‌های سیاسی، قومیتی و فرقه‌ای نیرو گرفته و حتی برخی از آنها را شکل داده و حمایت می‌کند تا بتواند ما را از درون متلاشی کند و بنا دارند این فشارها را حفظ کنند که نمونه آن را در آبان 98، مرداد 97 و دی 96 و سال 88 مشاهده کردیم؛ متاسفانه در طول سال‌های اخیر هم از خودمان نیرو گرفته‌اند و قدرت جذب از درون را افزایش دادند که البته دلایل مختلف سیاسی،‌ فرهنگی و اقتصادی برای این کارها دارند.

دشمن خیلی زیاد روی بحران‌های داخلی ایران حساب باز می‌کند و این کار را کم هزینه‌تر از جنگ می‌داند.

 

توافق آمریکا با ایران در موضوع برجام نفعی برای ترامپ نداشت و اگر او دنبال توافق بود که نباید از برجام خارج می‌شد. آمریکا نمی‌خواهد جمهوری اسلامی را به عنوان یک قدرت نوظهور و جهانی بشناسد ولی آیا ما بنا داریم که قدرت نباشیم و موشک نقطه‌زن 2 هزار کیلومتری نداشته باشیم؟ 

***دموکرات‌ها خطرناک‌تر از جمهوری‌خواهان هستند

آیا آمریکا بنا دارد با گذشت از خوی خودش با جمهوری اسلامی رفتار کند؟ اگر بنای مذاکره با آمریکا باشد و ایالات متحده بپذیرد که خسارات زیادی به ایران در کودتا، جنگ تحمیلی، سقوط هواپیمای مسافربری، حکومت پهلوی و ... وارد کرده و حاضر باشد آن خسارت را بپذیرد در آن صورت می توانیم با آنها مذاکره کنیم؛ ما که چنین تغییری را در سیاست آمریکا و افکار هیأت حاکمه آن مشاهده نمی‌کنیم لذا توافق و مذاکره آمریکا با ایران شعار ترامپ است که مصرف داخلی حتی برای او هم ندارد.

من دموکرات‌ها را خطرناک‌تر از جمهوری‌خواهان در آمریکا می‌دانم زیرا جمهوری‌خواهان سیاست جنگ طلبانه داشته و صریح‌تر با طرف مقابل بازی می‌کند اما دموکرات‌ها مکر و نظامی‌گری را با هم دارند و عملا آنها هم حیله‌گری و امنیتی‌گری انگلیسی‌ها را دارند و هم سلاح در دست دارند.

آمریکایی‌ها برای ساقط کردن رژیم صدام در ابتدا او را تحقیر کرده و شکاندند و از او نیرو و توان گرفتند و حتی افراد ناراضی‌ داخل رژیم صدام را جذب کرده و سپس به این کشور حمله کردند.

*** نباید درباره رفت و آمد روسای جمهور آمریکا برنامه‌ریزی کنیم

مغز متفکر و مرکزیت تصمیم‌گیری‌ها در آمریکایی‌ها بر اساس منافع ایالات متحده تصمیم گرفته و دولت‌ها را تغییر می‌دهد؛ ممکن است یک روز دموکرات‌ها بر مسند قدرت قرار گیرند و یک روز جمهوری‌خواهان؛ بر همین اساس ممکن است یک روز ترامپ نقش مرد دیوانه را بازی کند و یک روز هم ممکن است اوباما با وجهه‌ای از اسلام و با نام حسین و رنگین‌پوست این کار را بکند.

امروز نوبت کاراکتر ترامپ است که بحث‌های نژاد پرستانه را مطرح کرده و از جامعه مرکزی آمریکا حمایت کند ولی ما نباید اصلا روی رفت و آمد جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها برنامه‌ریزی کنیم.

فارس: وزیر نفت اخیرا اعلام کرده است که ساخت پالایشگاه کثافت کاری است در حالی که کشورهای توسعه یافته با واردات نفت، ارزش افزوده زیادی را کسب می‌کنند؛ چرا در زمینه ساخت پالایشگاه اقدام لازم را نکردیم تا بتوانیم با درآمدهای آن اقتصادمان را بهبود ببخشیم؟

عباسی: آقای زنگنه مهندس است و چندین سال مدیر جمهوری اسلامی بوده و بعید است که نظرش آن باشد که ساخت پالایشگاه، کشور را به کثافت می‌کشد؛ احتمالا وی یک موضوع کلی در ذهنش بوده زیرا بعید است که یک فرد تحصیلکرده بگوید ساخت پالایشگاه کثافت کاری است.

***خود تحریمی را جایگزین رفع تحریم کرده‌ایم 

هر صنعتی آلودگی‌های خاص خود را دارد و بهتر است که ما به آن آلودگی‌ها توجه کنیم و محیط زیست را تا حد ممکن آلوده نکنیم.

عده‌ای در کشورمان می‌گویند انرژی هسته‌ای به چه کارمان می‌آید چرا که ما نفت و گاز داریم در حالی که باید از همه انرژی‌ها استفاده کنیم ضمن اینکه ما به بنزین، نفت سفید، ‌گازوئیل، سوخت هواپیما و وکیوم باتوم که ماده اولیه قیر است نیاز داریم.

 

تولیدات قیر در کشور محدود است و در حدود 6 میلیون تن در سال است و اگر ما پیشرفت می‌خواهیم باید مواد لازم را برای این کار فراهم کنیم و با توجه به تحریمی که داریم اگر نتوانیم سوخت ناوگان حمل و نقل‌مان را تامین کنیم و به اندازه‌ای اضافه نداشته باشیم که بتوانیم کشورهای همسایه را تغذیه کنیم و درآمد داشته باشیم مرتکب کار اشتباهی شده‌ و سرمایه کشورمان را از بین برده‌ایم و عملا خود تحریمی را جایگزین رفع تحریم کرده‌ایم ولی اگر ما بگوییم مازوت را نسوزانیم تا بتوانیم با آن برق تولید کنیم این حرف درستی است یا اینکه بگوییم باید گاز فلر را کنترل کنیم.

***در زمینه جلوگیری از اتلاف گاز فلر کارهای خوبی صورت گرفته

هم اکنون در رنکینگ جهانی شرکت‌های آلوده کننده محیط زیست را دسته‌بندی می‌کنند که اگر در این زمینه مدیریت لازم را داشته باشیم می‌توانیم جایگاه مناسبی را کسب کنیم و اگر تعداد شرکت‌های ایرانی در این زمینه زیاد شود خیلی خوب است.

درباره ممانعت از اتلاف گاز فلر کارهای خوبی صورت گرفته است و اخیرا با مذاکراتی که با مسئولان وزارت نفت داشتیم آنها در حال تسریع اقداماتی هستند که گاز فلر را به فرآورده تبدیل کنند تا از آن انرژی تولید شود.

فارس: در طول ماه‌های اخیر اعتراضاتی از سوی کارکنان صنعت نفت برای اعمال ماده 10 اختیارات وزارت نفت صورت گرفته و آنها خواستار تعیین تکلیف اجرای این قانون شده‌اند؛ چرا در این وزارتخانه به مشکلات نیروی انسانی توجهی نمی‌شود؟ هر چند که کمیسیون انرژی مجلس هم در این باره کارهایی را انجام داده است.

عباسی:‌ مشکلات نفت ما در ابتدا به منابع انسانی بازمی‌گردد یعنی نیروی انسانی زیادی روی دست وزارت نفت قرار دارد که در دولت‌های مختلف به این وزارتخانه وارد شده‌اند و عملا وزارت نفت با مازاد نیرو مواجه است.

ما در جاهای دیگر اشتغال ایجاد نکردیم به ویژه در مناطق نفت خیز به صنایع پایین دستی نفت و گاز توجهی نکرده و نتوانسته‌ایم محصولات پتروشیمی را به محصولات خرد در خودرو و لوازم خانگی تبدیل کنیم. همین امر باعث شده اشتغالزایی در اقصی نقاط کشور به مسئله اساسی تبدیل شود.

فارس: در ماه‌های پایانی هر دوره مجلس شاهد تلاش و رایزنی و لابی نمایندگان برای حضور در وزارت نفت هستیم؛ نظر شما در این باره چیست؟ آیا آنها برای صرفا حقوق و مزایای بیشتر به این وزارتخانه می‌روند؟

عباسی: ما نباید به همه دولت‌ها ایراد بگیریم در حالی که باید به نمایندگان مجلس هم دقت کنیم زیرا در هر دوره‌ای تعدادی از این نمایندگان به وزارت نفت فشار می‌آورند که این موکل مرا استخدام کنید که واقعا تبدیل به مسئله‌ای خاص شده است.

*** توان مدیریت 3600 نماینده مجلس در 50 سال را نداریم؟ 

من از سال‌ها پیش معتقد بودم که توان مدیریت نمایندگان مجلس بعد از پایان ماموریت‌شان و به کارگیری آنها در بخش‌های مختلف کشور را داریم؛ یعنی جمهوری اسلامی آنقدر توان ندارد که در 50 سال بتواند 3600 نماینده مجلس را در دوره‌های مختلف اداره کند؟ تعداد زیادی نماینده وارد مجلس می‌شوند و بعد از پایان ماموریت‌شان جامعه باید احترام این افراد که متخصص هستند را نگه داشته و از تجارب مدیریتی‌شان حداکثر استفاده را بکند لذا جذب در دستگاه دولتی و وزارتخانه‌ها اشکال خاصی ندارد ولی آیا اینکه در حال حاضر چنین روشی استفاده می‌شود و چگونه کار می‌شود نمی‌گویم که حتما درست است اما در مجموع در هر دوره مجلس که در دست یک عده جناح خاص است فقط عده‌ای به دستگاه‌های اجرایی می‌روند.

در شان صنعت نفت که صنعت برتر جامعه ما محسوب می‌شود نیست که کارمند و کارگر با قراردادهای متعدد و عناوین مختلف مشغول کار باشند. ما باید زودتر به ساماندهی نیروی انسانی و نظام حقوق و دستمزد و فرایند بازنشستگی آنان و خدماتی که آنها باید بعد از بازنشستگی دریافت کنند، بپردازیم زیرا ما باید به جوانان کشور آینده مثبتی را نشان دهیم.

***ساماندهی نظام حقوق و دستمزد صنعت نفتی‌ها در کمیسیون انرژی

این موضوع در دستور کار کمیسیون انرژی مجلس است که ساماندهی منابع انسانی از نظر آموزش‌های تخصصی و واجدین شرایط جذب و ساماندهی نظام حقوق و دستمزد را مدنظر قرار داده و به دنبال اصلاح آن هستیم. 

ما چندین جلسه با معاون منابع انسانی وزیر نفت جلسه برگزار کرده و انواع عضویت‌ها و مواردی که باید اعمال می‌شد را بررسی کردیم. که البته این بررسی‌ها هنوز خاتمه پیدا نکرده ولی در مجموع روند بررسی مثبت است.

 

در همین راستا 106





Share
* نام:
ایمیل:
* نظر:

پربازدیدترین ها
پربحث ترین ها
آخرین مطالب


صفحه اصلی | ارتباط با ما | آرشیو | جستجو | پیوندها | لیست نظرات | درباره ما | نظرسنجی | RSS | ایمیل | نسخه موبایل
طراحی و تولید: مؤسسه احرار اندیشه